Pra Kata

Penerbitan blog ini tercetus setelah menyaksikan kegigihan dan minat EN.HAIRI SALLEH B MAIDIN @ Tok Kie seorang anak peneroka gigih pemastautin Felda Besout 2,meneroka bidang kraf berasaskan kayu dan sebahagiannya berkualiti tinggi.Bermula melakukan aktiviti "main-main" di sudut rumah orang tuanya dan menerima tempahan secara kecil-kecilan daripada penduduk setempat.Pada awal tahun 2008 setelah mendapat restu pihak pengurusan Felda Besout 2, beliau bersama-sama rakan karib dan juga anak didiknya EN. HAMDI @ Tok Pawang memindahkan operasi perusahaan mereka ke bengkel sekarang iaitu bertempat di Pusat Kraf Felda Besout 2.Bengkel ini sedia menerima tempahan berbagai jenis barangan kraf berasaskan kayu.Keutamaan dalam pembuatan pisau,golok,keris, serta ukiran kayu.Perkhidmatan membaik pulih senjata melayu lama dan 'sepoh' juga disediakan. Kadar bayaran yang dikenakan adalah berpatutan.En. Hairi pernah dan kerap mengikuti bengkel dan pameran barangan kraf yang dianjurkan oleh pihak Felda dan badan-badan swasta yang lain.Hasil rekaannya pernah dihargai oleh YBGH Dato Dr. Yusuf Noor satu ketika dulu dengan harga RM 500.Selain itu hasil ukirannya juga selalu dijadikan cenderahati oleh pihak-pihak yang berminat.Antara kenamaan yang memiliki hasil kraf Tok Kie ialah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan MB Perak DS Zambry Abd. Kadir.Replika goloknya juga telah dijadikan mercu tanda dan boleh disaksikan di Felda Gunung Besout 2 berhampiran pencawang telekomunikasi FELDA Besout.Paparan gambar bengkel, peralatan dan timbunan kayu sedia untuk memenuhi permintaan dan tempahan anda.Lihat di sini .En. HAIRI @ Tok Kie juga boleh dihubungi melalui telefon 0164459155 dan En. HAMDI 0194517087. - Tokanpuakajoran.

MAAF.Sebahagian Follower tidak dapat saya follow kembali kerana tiada link yang ditinggalkan.

Jumaat, 28 Jun 2013

MAAFKAN SAYA! Tok Kie Hilang "Mood" Untuk Menghasilkan Parang Lagi

Seminggu dua ini Tok Kie seakan hilang Mood.Hasil kreativiti dan penat lelahnya sekelip mata punah. Bukan sekali, malah 3 kali bengkelnya dipecah masuk. 

Kali ketiga Tok Kie tenggelam punca, habis peralatan pertukangannya seperti gergaji berantai,set kimpalan, set alatan  melarik,tv, peralatan menjoran dan lap top hilang.

Sejak kali pertama hingga kali ketiga, sejumlah 40 bilah golok,parang,keris,pisau tempahan peminat dan cenderahati daripada rakan-rakan sealiran lesap.

Situasi ini menjadikannya Tok Kie dalam keadaan gusar.Hasil usaha penat lelah tidak terbayar malah terpaksa pula menjelaskan pada pemilik atau penempah bahawa milik mereka telah tiada.

Kepada pelanggan, Tok Kie mohon berbanyak maaf atas kehilangan barang tempahan mereka.

Terkini khabarnya, orang yang telah melakukan angkara telahpun diberkas oleh pihak berkuasa.Hanya beberapa bilah pisau yang masih tinggal, itupun menjadi barang kes.

Bermodalkan Skim Pinjaman Usahawan Kecil, Tok Kie memulakan langkah baharu dan membeli beberapa keperluan asas dan usahanya kini tertumpu kepada barangan kraf lain seperti pergola dan pondok wakaf.

Peminat yang masih mahukan khidmat Tok Kie pandai-pandailah memujuk.

Paparan akan datang akan saya paparkan beberapa nukilan Tok Kie yang diselesaikan dan merupakan saki-baki tempahan terdahulu. - Tokanpuakajoran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TRANSLATOR

BLOG SEKUTU