Pra Kata

Penerbitan blog ini tercetus setelah menyaksikan kegigihan dan minat EN.HAIRI SALLEH B MAIDIN @ Tok Kie seorang anak peneroka gigih pemastautin Felda Besout 2,meneroka bidang kraf berasaskan kayu dan sebahagiannya berkualiti tinggi.Bermula melakukan aktiviti "main-main" di sudut rumah orang tuanya dan menerima tempahan secara kecil-kecilan daripada penduduk setempat.Pada awal tahun 2008 setelah mendapat restu pihak pengurusan Felda Besout 2, beliau bersama-sama rakan karib dan juga anak didiknya EN. HAMDI @ Tok Pawang memindahkan operasi perusahaan mereka ke bengkel sekarang iaitu bertempat di Pusat Kraf Felda Besout 2.Bengkel ini sedia menerima tempahan berbagai jenis barangan kraf berasaskan kayu.Keutamaan dalam pembuatan pisau,golok,keris, serta ukiran kayu.Perkhidmatan membaik pulih senjata melayu lama dan 'sepoh' juga disediakan. Kadar bayaran yang dikenakan adalah berpatutan.En. Hairi pernah dan kerap mengikuti bengkel dan pameran barangan kraf yang dianjurkan oleh pihak Felda dan badan-badan swasta yang lain.Hasil rekaannya pernah dihargai oleh YBGH Dato Dr. Yusuf Noor satu ketika dulu dengan harga RM 500.Selain itu hasil ukirannya juga selalu dijadikan cenderahati oleh pihak-pihak yang berminat.Antara kenamaan yang memiliki hasil kraf Tok Kie ialah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan MB Perak DS Zambry Abd. Kadir.Replika goloknya juga telah dijadikan mercu tanda dan boleh disaksikan di Felda Gunung Besout 2 berhampiran pencawang telekomunikasi FELDA Besout.Paparan gambar bengkel, peralatan dan timbunan kayu sedia untuk memenuhi permintaan dan tempahan anda.Lihat di sini .En. HAIRI @ Tok Kie juga boleh dihubungi melalui telefon 0164459155 dan En. HAMDI 0194517087. - Tokanpuakajoran.

MAAF.Sebahagian Follower tidak dapat saya follow kembali kerana tiada link yang ditinggalkan.

Ahad, 2 September 2012

Pintu Gerbang Golokkraf - Selamat Menyambut Kemerdekaan ke-55

Hasi kerja tangan terkini Tok Kie. Pintu gerbang yang diperbuat daripada kayu tempatan yang diperoleh dari hasil tinggalan pembalak terdahulu di sekitar tanah rancangan Gugusan Felda Besout.

Walaupun dilihat oleh sesetengah pihak tindakan Tok Kie mengibarkan bendera parti-parti politik termasuk parti pembangkang seakan menungkah arus, namun Tok Kie ada sebab tersendiri mempertahankan tindakannya.

Malaysia hak semua, bukannya milik sesuatu pihak. Kemerdekaan telah lama diperolehi, tugas rakyat Malaysia melalui parti-parti politik yang berdaftar itu adala mengisi ruang-ruang kemerdekaan yang telah diperolehi.

Sokongan dan galakan harus diberi agar generasi akan datang dapat menjadi bangsa Malaysia yang berfikiran rasional,hormat-menghormati dan bertoleransi.


 AJA 4681- Tokanpuakajoran, mencuri ruang.
SELAMAT MENYAMBUT ULANG TAHUN KEMERDEKAAN NEGARA YANG KE-55

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TRANSLATOR

BLOG SEKUTU