Pra Kata

Penerbitan blog ini tercetus setelah menyaksikan kegigihan dan minat EN.HAIRI SALLEH B MAIDIN @ Tok Kie seorang anak peneroka gigih pemastautin Felda Besout 2,meneroka bidang kraf berasaskan kayu dan sebahagiannya berkualiti tinggi.Bermula melakukan aktiviti "main-main" di sudut rumah orang tuanya dan menerima tempahan secara kecil-kecilan daripada penduduk setempat.Pada awal tahun 2008 setelah mendapat restu pihak pengurusan Felda Besout 2, beliau bersama-sama rakan karib dan juga anak didiknya EN. HAMDI @ Tok Pawang memindahkan operasi perusahaan mereka ke bengkel sekarang iaitu bertempat di Pusat Kraf Felda Besout 2.Bengkel ini sedia menerima tempahan berbagai jenis barangan kraf berasaskan kayu.Keutamaan dalam pembuatan pisau,golok,keris, serta ukiran kayu.Perkhidmatan membaik pulih senjata melayu lama dan 'sepoh' juga disediakan. Kadar bayaran yang dikenakan adalah berpatutan.En. Hairi pernah dan kerap mengikuti bengkel dan pameran barangan kraf yang dianjurkan oleh pihak Felda dan badan-badan swasta yang lain.Hasil rekaannya pernah dihargai oleh YBGH Dato Dr. Yusuf Noor satu ketika dulu dengan harga RM 500.Selain itu hasil ukirannya juga selalu dijadikan cenderahati oleh pihak-pihak yang berminat.Antara kenamaan yang memiliki hasil kraf Tok Kie ialah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan MB Perak DS Zambry Abd. Kadir.Replika goloknya juga telah dijadikan mercu tanda dan boleh disaksikan di Felda Gunung Besout 2 berhampiran pencawang telekomunikasi FELDA Besout.Paparan gambar bengkel, peralatan dan timbunan kayu sedia untuk memenuhi permintaan dan tempahan anda.Lihat di sini .En. HAIRI @ Tok Kie juga boleh dihubungi melalui telefon 0164459155 dan En. HAMDI 0194517087. - Tokanpuakajoran.

MAAF.Sebahagian Follower tidak dapat saya follow kembali kerana tiada link yang ditinggalkan.

Rabu, 7 Disember 2011

Tanda Tangan Wak Lan Parang Lapah

Lama benar membiarkan halaman ini,sebulan lamanya tidak diupdate .Bukan tiada perkara atau bahan untuk dipaparkan tetapi sedikit kalut dengan rutin harian.Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pengunjung, pelawat serta peminat golokkraf yang masih setia bertamu di ruangan ini.Saya juga ingin memaklumkan buat sementara waktu ini tempahan baharu ditutup untuk tempoh sekurang-kurangnya 3 bulan.Ini berikutan Tok Kie sedang sibuk menyiapkan beberapa projek yang bersangkutan dengan FELDA dan juga masih terikat dengan tempahan-tempahan yang bertali arus yang tidak termampu diuruskan semua.Walaubagaimanapun Tok Kie masih sedia menerima tempahan daripada peminat atau pelanggan tetap atau daripada penempah yang sanggup menanti dalam jangka masa yang lama.

Di sini juga saya ingin paparkan tanda tangan atau bekas tangan Wak Lan Parang Lapah.Kayu dan bilah golok ini adalah kepunyaan Tok Kie manakala reka bentuk sarung dan ulu golok ini disiapkan oleh Wak Lan sebagai tanda kenangan kepada Tok Kie.Penggemar parang dan golok yang berminat dengan seni Wak Lan bolehlah menghubunginya di alamat berikut:

Saudara Zailan bin Hj. Sharif,
17, Jalan Maju 2,
Taman Bakri Maju,Parit Borham,
84200 Bakri,Muar.

atau boleh melayari : http://paranglapah.blogspot.com/

Kayu jati dipasangkan dengan sejenis kayu yang tidak diketahui, pemberian sahabat dari Pulau Langkawi.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TRANSLATOR

BLOG SEKUTU