Pra Kata

Penerbitan blog ini tercetus setelah menyaksikan kegigihan dan minat EN.HAIRI SALLEH B MAIDIN @ Tok Kie seorang anak peneroka gigih pemastautin Felda Besout 2,meneroka bidang kraf berasaskan kayu dan sebahagiannya berkualiti tinggi.Bermula melakukan aktiviti "main-main" di sudut rumah orang tuanya dan menerima tempahan secara kecil-kecilan daripada penduduk setempat.Pada awal tahun 2008 setelah mendapat restu pihak pengurusan Felda Besout 2, beliau bersama-sama rakan karib dan juga anak didiknya EN. HAMDI @ Tok Pawang memindahkan operasi perusahaan mereka ke bengkel sekarang iaitu bertempat di Pusat Kraf Felda Besout 2.Bengkel ini sedia menerima tempahan berbagai jenis barangan kraf berasaskan kayu.Keutamaan dalam pembuatan pisau,golok,keris, serta ukiran kayu.Perkhidmatan membaik pulih senjata melayu lama dan 'sepoh' juga disediakan. Kadar bayaran yang dikenakan adalah berpatutan.En. Hairi pernah dan kerap mengikuti bengkel dan pameran barangan kraf yang dianjurkan oleh pihak Felda dan badan-badan swasta yang lain.Hasil rekaannya pernah dihargai oleh YBGH Dato Dr. Yusuf Noor satu ketika dulu dengan harga RM 500.Selain itu hasil ukirannya juga selalu dijadikan cenderahati oleh pihak-pihak yang berminat.Antara kenamaan yang memiliki hasil kraf Tok Kie ialah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan MB Perak DS Zambry Abd. Kadir.Replika goloknya juga telah dijadikan mercu tanda dan boleh disaksikan di Felda Gunung Besout 2 berhampiran pencawang telekomunikasi FELDA Besout.Paparan gambar bengkel, peralatan dan timbunan kayu sedia untuk memenuhi permintaan dan tempahan anda.Lihat di sini .En. HAIRI @ Tok Kie juga boleh dihubungi melalui telefon 0164459155 dan En. HAMDI 0194517087. - Tokanpuakajoran.

MAAF.Sebahagian Follower tidak dapat saya follow kembali kerana tiada link yang ditinggalkan.

Ahad, 12 Julai 2009

Golok sarung sepetir, surian, ciku, kedondong hutan dll.

Kepada peminat dan pencari golok di sini saya akan meperlihatkan jenis golok
yg bakal menjadi tarikan kepada anda..., stay tune...

4 ulasan:

 1. Syabas kepada kalian. Semoga berjaya dalam bidang kalia.
  Drpd Hantu Golok

  BalasPadam
 2. Boleh tunjuk tak cara nak jadikan sebilah golok dari awal hingga akhir. Perlu cerita sikit tentang golok baru le menarik. Walau bagaimana pun syabas

  BalasPadam
 3. golok free tarak ka

  BalasPadam
 4. Terima kasih kepada rakan-rakan yang memberi pendapat. Nak tunjukkan cara buat golok dari awal tu berat sikit tetapi akan kami usahakan. itupun kalau tukangnya tidak keberatan. Salam aidil Fitri untuk semua..Tanpa nama, Pacat Kuala dan Hantu Golok.

  BalasPadam

TRANSLATOR

BLOG SEKUTU