Pra Kata

Penerbitan blog ini tercetus setelah menyaksikan kegigihan dan minat EN.HAIRI SALLEH B MAIDIN @ Tok Kie seorang anak peneroka gigih pemastautin Felda Besout 2,meneroka bidang kraf berasaskan kayu dan sebahagiannya berkualiti tinggi.Bermula melakukan aktiviti "main-main" di sudut rumah orang tuanya dan menerima tempahan secara kecil-kecilan daripada penduduk setempat.Pada awal tahun 2008 setelah mendapat restu pihak pengurusan Felda Besout 2, beliau bersama-sama rakan karib dan juga anak didiknya EN. HAMDI @ Tok Pawang memindahkan operasi perusahaan mereka ke bengkel sekarang iaitu bertempat di Pusat Kraf Felda Besout 2.Bengkel ini sedia menerima tempahan berbagai jenis barangan kraf berasaskan kayu.Keutamaan dalam pembuatan pisau,golok,keris, serta ukiran kayu.Perkhidmatan membaik pulih senjata melayu lama dan 'sepoh' juga disediakan. Kadar bayaran yang dikenakan adalah berpatutan.En. Hairi pernah dan kerap mengikuti bengkel dan pameran barangan kraf yang dianjurkan oleh pihak Felda dan badan-badan swasta yang lain.Hasil rekaannya pernah dihargai oleh YBGH Dato Dr. Yusuf Noor satu ketika dulu dengan harga RM 500.Selain itu hasil ukirannya juga selalu dijadikan cenderahati oleh pihak-pihak yang berminat.Antara kenamaan yang memiliki hasil kraf Tok Kie ialah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan MB Perak DS Zambry Abd. Kadir.Replika goloknya juga telah dijadikan mercu tanda dan boleh disaksikan di Felda Gunung Besout 2 berhampiran pencawang telekomunikasi FELDA Besout.Paparan gambar bengkel, peralatan dan timbunan kayu sedia untuk memenuhi permintaan dan tempahan anda.Lihat di sini .En. HAIRI @ Tok Kie juga boleh dihubungi melalui telefon 0164459155 dan En. HAMDI 0194517087. - Tokanpuakajoran.

MAAF.Sebahagian Follower tidak dapat saya follow kembali kerana tiada link yang ditinggalkan.

Jumaat, 23 Julai 2010

Tok Kie Dapat Projek Membuat Replika Keris

Tok Kie semakin sibuk. Baru-baru ini beliau mendapat tempahan membuat replika keris gergasi pula. Tempahan itu datangnya dari pihak pengurusan MRSM Felda. Khabarnya replika keris itu akan digunakan untuk majlis konvikesyen MRSM tersebut. Semoga hasil kerja Tok Kie mendapat pengiktirafan - Posting by: Tokan Puakajoran.

Khamis, 8 Julai 2010

Bungkah Kayu Kemuning

Baru-baru ini Tok Kie menerima kiriman beberapa bungkah kayu kemuning kiriman dan tempahan sahabat baru. Dengarnya dari jauh juga. Saya sempat mengamati kayu tersebut dan amat menarik sekali. Warna kekuningan dihiasi belak kehitaman. Pastinya cantik hasilannya nanti.Pada pengamatan saya, pengirim ini seorang yang arif tentang kayu ini kerana potongan dan bahagian yang diambil memang menarik. Teras kayu yang terhasil mungkin dari pohon yang agak besar dan mungkin agak sukar ditemui. Saya pernah menemui kayu kemuning ini melalui sahabat yang tinggal di Pahang, namun saiznya agak kecil dan warna kayu tersebut hanya kuning sahaja. Saya juga pernah melihat kayu kemuning berwarna agak kehitaman tetapi harganya mahal. Kayu kemuning memang halus dan menarik namun agak sukar bertahan jika terdedah kepada suhu yang agak panas - Tokan Puakajoran.

Ahad, 4 Julai 2010

Tempahan Terkini

Ketika ini Tok Kie tidak menang tangan menyiapkan tempahan pelanggan. Saya paparkan sebahagian hasil kerja tangan Tok Kie yang belum siap sepenuhnya. Kepada pelanggan dan peminat golokkraf, usah jemu menunggu, Insyaallah Tok Kie akan menyiapkan tempahan anda walaupun masa yang diambil agak lama.Penggunan kayu surian sepenuhnya dalam pembikinan ulu dan sarung.
Panjang bilah 12 inci +
Harga RM 250.00 ++ bergantung kepada kualiti bilah dan kayu.
Menanti proses terakhir (Varnis)
Berminat hubungi Tok Kie untuk tempahan.

TRANSLATOR

BLOG SEKUTU