Pra Kata

Penerbitan blog ini tercetus setelah menyaksikan kegigihan dan minat EN.HAIRI SALLEH B MAIDIN @ Tok Kie seorang anak peneroka gigih pemastautin Felda Besout 2,meneroka bidang kraf berasaskan kayu dan sebahagiannya berkualiti tinggi.Bermula melakukan aktiviti "main-main" di sudut rumah orang tuanya dan menerima tempahan secara kecil-kecilan daripada penduduk setempat.Pada awal tahun 2008 setelah mendapat restu pihak pengurusan Felda Besout 2, beliau bersama-sama rakan karib dan juga anak didiknya EN. HAMDI @ Tok Pawang memindahkan operasi perusahaan mereka ke bengkel sekarang iaitu bertempat di Pusat Kraf Felda Besout 2.Bengkel ini sedia menerima tempahan berbagai jenis barangan kraf berasaskan kayu.Keutamaan dalam pembuatan pisau,golok,keris, serta ukiran kayu.Perkhidmatan membaik pulih senjata melayu lama dan 'sepoh' juga disediakan. Kadar bayaran yang dikenakan adalah berpatutan.En. Hairi pernah dan kerap mengikuti bengkel dan pameran barangan kraf yang dianjurkan oleh pihak Felda dan badan-badan swasta yang lain.Hasil rekaannya pernah dihargai oleh YBGH Dato Dr. Yusuf Noor satu ketika dulu dengan harga RM 500.Selain itu hasil ukirannya juga selalu dijadikan cenderahati oleh pihak-pihak yang berminat.Antara kenamaan yang memiliki hasil kraf Tok Kie ialah DYMM Paduka Sri Sultan Perak dan MB Perak DS Zambry Abd. Kadir.Replika goloknya juga telah dijadikan mercu tanda dan boleh disaksikan di Felda Gunung Besout 2 berhampiran pencawang telekomunikasi FELDA Besout.Paparan gambar bengkel, peralatan dan timbunan kayu sedia untuk memenuhi permintaan dan tempahan anda.Lihat di sini .En. HAIRI @ Tok Kie juga boleh dihubungi melalui telefon 0164459155 dan En. HAMDI 0194517087. - Tokanpuakajoran.

MAAF.Sebahagian Follower tidak dapat saya follow kembali kerana tiada link yang ditinggalkan.

Sabtu, 6 November 2010

Replika Keris Golokkraf di Pesta Konvokesyen PMR MRSM Felda Kali Pertama

Bergegas ke Bandar Felda Trolak Jaya sebentar tadi. Khabarnya replika keris Tok Kie akan diarak untuk Hari Graduasi PMR MRSM FELDA KAMPUS TUN ABDUL RAZAK, Trolak Jaya. Dalam kehujanan sempat juga saya ke sana dan kebetulan acara belum dilangsungkan.Tepat pukul 10.00 pagi,acarapun bermula. Berikut saya paparkan beberapa gambar yang sempat saya rakamkan sempena hari yang bersejarah itu.Replika keris istiadat dibawa masuk ke dalam dewan konvokesyen.


"Back Drop" dengan paparan replika keris hasil tangan Tok Kie.

Replika keris istiadat disemayamkan di singgahsananya.
Sebahagian ibubapa, tetamu dan jemputan yang hadir.

Dalam perjalanan pulang sempat juga Tok Kie bergambar di samping banner replika keris rekaannya.

Catatan seterusnya akan saya muatkan ke dalam http://puakajoran.blogspot.com/

Jumaat, 5 November 2010

Keris Istiadat Konvokesyen MRSM Felda Trolak

Aduhai.... malang nasib Tok kie... gambar-gambar pembikinan replika keris istiadat konvokesyen MRSM Trolak yang diambil dari masa ke masa sehingga siap pembikinannya tidak dapat saya paparkan. Semuanya berpunca daripada memori kad kamera, dan dua buah lap top saya "buat hal". Bukan sahaja gambar-gambar keris tersebut, malah gambar-gambar dan data-data lain juga turut musnah. Hanya ini yang dapat saya paparkan untuk tontonan dan kenangan Tok Kie.


Khabarnya, Replika keris ini telahpun "dibannerkan" dan digantung sekitar laluan utama ke MRSM Felda Trolak Jaya sempena konvikesyen MRSM tersebut yang akan berlangsung pada 6.11.2010. Pada hari tersebut dan hari-hari konvokesyen seterusnya replika keris itu akan diarak sebagai bermulanya acara konvokesyen MRSM Felda. Apapun, Tahniah diucapkan kepada Tok Kie kerana hasil tangannya mendapat pengiktirafan pihak MRSM Felda.

TRANSLATOR

BLOG SEKUTU